Voiko kaaos olla mukavaa?

Elämme maailmassa, johon kaaos on tullut jäädäkseen. Entä jos oppisinkin tykkäämään kaaoksesta? Olen pohtinut monen asiakkaani kanssa kysymystä, miten voisi lisätä hallinnan tunnetta työssä ja miten saada asiat parempaan järjestykseen. Erään...

Tuuli Viranta
Tuuli Viranta
Julkaistu 18.01.2018

Elämme maailmassa, johon kaaos on tullut jäädäkseen. Entä jos oppisinkin tykkäämään kaaoksesta? Olen pohtinut monen asiakkaani kanssa kysymystä, miten voisi lisätä hallinnan tunnetta työssä ja miten saada asiat parempaan järjestykseen. Erään keskustelun päätteeksi asiakkaani totesi, että ”meillä on töissä kaaos ja mukavaa”. Se, että on mukavaa, työ on merkityksellistä ja työkaverit kivoja, päihittää kaaoksen 6-0.


compass-1753659.jpgTyövuoden alussa moni meistä tavoittelee parempaa itsensä johtamista, hallinnan tunnetta, selkeyttä tekemiseen ja parempaa aikaansaamista. Viime syksystä on ehkä jäänyt sellainen olo, että ympärillä on liikaa kaaosta ja suunnitelmista on vaikea pitää kiinni. Aina joku keskeyttää ja pakottaa muuttamaan kurssia. Miksei työpäivä voi olla selkeä niin, että saisi keskittyä asiaan kerrallaan? Kunpa työpäivän voisi lopettaa rauhallisin mielin tyytyväisenä siitä, miten sujuvasti kaikki tänään meni ja miten paljon sainkaan taas aikaan. Työpäivän selkeyttä ilman keskeytyksiä on turha toivoa, mutta mielen sisäinen rauha on mahdollinen ja tavoittelemisen arvoinen.

Pitääkö kaaoksesta siis edes pyrkiä eroon? Ei, tärkeämpää on oppia sietämään kaaosta ja jos oikein hyvin käy, pitämään kaaoksesta. Vielä joitakin vuosia sitten erilaiset ajanhallinnan kurssit tarjosivat juuri kaivatun ratkaisun kaaoksen hallintaa, jonka kanssa yrityksissä painittiin. Opeteltiin priorisoimaan ja rakentamaan kalenteri niin, että asiat pysyvät järjestyksessä. Edelleen ajanhallinnan kursseilla on paikkansa. Suunnitelmallisuutta ja hyvää järjestyksen pitoa kannattaa opetella, mutta se ei riitä. Tarvitaan jotain enemmän. Vaikka olisimme todella hyviä suunnittelemaan ja organisoimaan työtämme, tulee aina se ennalta-arvaamaton muuttuja, joka laittaa hyvän suunnitelmamme hetkessä palasiksi – ja pahimmassa tapauksessa myös mielemme palasiksi.

Mikä sitten on tärkeämpää, vai pitäisikö kuitenkin sanoa yhtä tärkeää, kuin suunnittelu ja organisointi? Psykologinen joustavuus. Psykologisen joustavuuden käsite on lähtöisin hyväksymis- ja omistautumisterapian maailmasta (Steven Hays ym.). Sillä tarkoitetaan hiukan yksinkertaistaen kykyä olla tietoisesti läsnä tässä hetkessä, hyväksyä omat tunteet ja toimia arvojen mukaisesti. Se on kykyä asettua ikään kuin mielen sisäisen kaaoksen ulkopuolelle tietoisena ja avoimena. Keskeistä on hyväksyä kaaos niin omassa mielessä kuin ympärilläkin, ja siitä huolimatta tehdä tärkeitä ja merkityksellisiä asioita.

Tärkeitä kysymyksiä ovat: Mikä on sinun työssäsi tärkeää ja merkityksellistä? Mikä on sinun työsi tavoite ja päämäärä? Mitkä arvot työtäsi ohjaavat (yrityksen tai henkilökohtaiset)? Tutkimusten mukaan hyvä psykologinen joustavuus on yhteydessä parempaan työtyytyväisyyteen ja terveydentilaan. Se on taito, jota voi ja kannattaa kehittää.

Vaikka et oppisi pitämään kaaoksesta, voit oppia suhtautumaan siihen lempeän hyväksyvästi. Se tuntuu olevan meidän jokaisen uusi työkaveri – halusimme sitä tai emme!

olu-eletu-23036.jpg

New call-to-action

Blogiaiheet

näytä kaikki aihealueet