Työn merkityksellisyydestä, elämän merkityksellisyydestä

Onko työn merkityksellisyydestä puhuminen elitististä, koska suuri osa ihmisistä tekee työtä vain toimeentulonsa turvaamiseksi? Ei, sillä jo nyt merkityksellisyys ohittaa monilla rahan syynä tehdä työtä ja tuottaa sivutuotteenaan myös hyvää jälkeä työssä.

Marja Heinonen
Marja Heinonen
Julkaistu 14.01.2018

Onko työn merkityksellisyydestä puhuminen elitististä, koska suuri osa ihmisistä tekee työtä vain toimeentulonsa turvaamiseksi? Ei, sillä jo nyt merkityksellisyys ohittaa monilla rahan syynä tehdä työtä ja tuottaa sivutuotteenaan myös hyvää jälkeä työssä.

Esimerkiksi mediajätti Google haastatteli kahden vuoden aikana 180 työntekijäänsä ja yllättyi täysin siitä, mikä sai toiset tiimit menestymään toisia paremmin. Tulokset tiivistyivät viiteen tekijään, joista yksi oli juuri merkitys. Ihmisillä piti olla tunne, että heidän työllään on tarkoitus ja hyvä päämäärä.

 

merkityskuva

 

Työelämän raju muutos robotisaation ja tekoälyn myötä iskee myös työn merkityksen kokemukseen. Aalto-yliopiston kansainvälisen liiketoiminnan professori Kristiina Mäkelä on sitä mieltä, että työn muutosta koskevassa julkisessa keskustelussa pitäisi puhua nimenomaan myös työn merkityksestä. Tulevaisuudessa ihmisissä on sytytettävä entistä useammin juuri sisäinen palo tehdä työtään, kun tekoäly syö rutiinitehtävät.

“Elämän identiteetti ja merkitys tulevat tänä päivänä hyvin pitkälle sinun työstäsi, useimmille palkkatyöstä. Kun työ katoaa, sinulta katoaa toimeentulon lisäksi myös elämän merkitys ja tällä on suuria yhteiskunnallisia vaikutuksia”, Mäkelä maalaili puhuessaan viime syksynä pidetyssä Mediapäivä2017-tapahtumassa.

Nuoret eivät joudu painimaan yhtä paljon tämän kysymyksen parissa. Mäkelä näkee, että he eivät ajattele yhtä voimakkaasti, että työ on elämän merkityksellisyyden kannalta ytimessä. Ura on nuorille portfolio erilaisia asioita, jotka rakennetaan elämän merkitysten ympärille. Arvot ovat nuorille paljon tärkeämpiä merkityksen antajia.

Kuitenkin työ antaa yhä tuhansille, ehkä miljoonille suomalaisille syyn jaksaa päivästä toiseen. Tätä merkityksellisyyttä on tärkeä vaalia, kun rakennetaan tulevaisuuden työelämää ja kun johdetaan ihmisiä tässä uudessa maailmassa. ”Ratkaiseva kysymys työn murroksessa on se, miten tarjoamme merkityksellisyyden kokemuksen niin huippuosaajille kuin halpatyötä tekeville ja työelämästä syrjäytyneillekin.” muistutetaan hienosti viime vuoden lopulla ilmestyneessä, laajaan tutkimusaineistoon pohjautuvassa kirjassa Myötätunnon mullistava voima.

 

coffee-2608864

 

Vaikka työ on tutkitustikin yksi keskeisimmistä ihmiselämän merkityksen lähteistä, motivaatio elämään voi rakentua hyvin monista eri lähteistä. Sinunkin on hyvä välillä pysähtyä pohtimaan sitä, mikä saa sinut nousemaan aamulla ja lähtemään liikkeelle.

On hyvä tunnistaa ne asiat, mitkä kantavat eteenpäin omassa elämässä. Merkityksellisyys on huikea pohja, joka kantaa vaikeidenkin aikojen ylitse.

Kirjoitin 6.1.2018 Aamulehteen jutun, jossa etsin vastauksia tärkeisiin, merkityksellisiin kysymyksiin: Miksi merkityksellisyys on tärkeää? Mistä löytää merkityksellisyyttä elämäänsä? Lue koko juttu täältä: Tee mitä haluat, mutta jos ei tiedä, mitä haluaa?

 

New call-to-action

Blogiaiheet

näytä kaikki aihealueet