Lisää innostusta (työ)elämään? - Tee voimabiisi

Miksi jokaisella meistä tulisi olla oma voimabiisi, jota kuunnellessa voisi virittäytyä sellaiseen mielentilaan ja fiilikseen, että elää elämänsä parasta aikaa? Tällaisen kysymyksen heitti ystäväni eräässä blogikirjoituksessaan ja ajatus jäi...

Novetos
Novetos
Julkaistu 20.12.2017

Miksi jokaisella meistä tulisi olla oma voimabiisi, jota kuunnellessa voisi virittäytyä sellaiseen mielentilaan ja fiilikseen, että elää elämänsä parasta aikaa? Tällaisen kysymyksen heitti ystäväni eräässä blogikirjoituksessaan ja ajatus jäi kutkuttamaan mieltäni.

jason-rosewell-60014

 

Itselleni musiikki on ollut monissa muodoissaan tärkeä osa elämää. Musiikkimakuni kirjo on laaja. Best of the 80s toimii erityisen hyvin siivouspäivän toimintatehojen nostattajana, Ludovico Einaudi pimenevien syysiltojen pysäyttäjänä ja salsamusiikki soi kuntosalilla. Eri musiikki toimii eri tilanteissa. Yhdistävänä tekijänä on kuitenkin musiikista voimaantuminen.

Musiikki eri tilanteissa lisää suorituskykyä ja tehokkuutta. Työtehtäviin keskittyminen paranee, rauhallinen pianomusiikki auttaa laskeutumaan kiireen keskellä, Bee Gees saa sisäisen John Travoltan puhkeamaan kukkaan lähes tilanteesta riippumatta. Musiikin kuuntelemisen vaikutuksista hyvinvointiin kertoi myös Liisa Ukkola-Vuoti Helsingin Sanomissa 4.10.2017. Hänen mukaansa musiikin kuunteleminen on myös yksi nopeimmista keinoista vaikuttaa mielialaan ja kokemuksiin mielihyvästä.

Monilla meistä on omat suosikkikappaleemme, joihin palaamme etenkin silloin, kun kaipaamme lohtua, eteenpäin vievää voimaa, tsemppausta ja kannustusta. Ehkä laulun sanat ja tarina kolahtavat omaan elämään, melodia ja harmonia aiheuttavat tietynlaisia tuntemuksia kehossa, tai kappaleen rytmi pakottaa sinut etenemään. Musiikki voi toimia tuolloin näkymättömänä ystävänä, lohduttajana, kannustajana tai valmentajana. Käytämme musiikkia tiettyyn tunnetilaan pääsemiseksi, oli kyse juhlatunnelman nostamisesta, keskittymisestä tai vaikkapa rentoutumisesta.

Voimabiisit eivät ole mitään uutta - urheilun parissa niitä on käytetty jo pitkään

Urheilijoiden mentaalivalmentamisessa käytetään musiikkia samoin periaattein. Tuo tietty kappale, voimabiisi, luo ankkurin tiettyyn tunnetilaan, esimerkiksi voittajafiilikseen ja omaan täyteen potentiaaliin nousemiseen. "Musiikki on varmaan eniten käytetty mentaalisen harjoittelun keino varsinkin kilpailuihin valmistautumisessa. Ideana on se, että yleensä urheilijat onnistuvat tietyssä tunnetilassa parhaiten ja tietyn musiikin avulla tuohon tunnetilaan voidaan päästä helpommin", kertoo urheilijoiden mentaalivalmentaja Heikki Pajunen.

Mitä, jos tuo kappale ei olisikaan suosikkiartistisi albumilta, spotify-soittolistalta tai youtubesta? Entäpä, jos sen sanat olisivatkin enemmän kuin vain tuntuma sinun elämästäsi? Entä, jos sinulla olisikin täysin uniikki, oma voimabiisi?

Voimabiisissä parhautta on se, että sillä voi saada itselleen merkittävästi lisää energiaa omaan tekemiseen ja unelmien tavoittelemiseen. Omaan voimabiisiin voit tuoda juuri niitä asioita, joista Sinä saat voimaa tai laittaa juuri Sinun tavoittelemasi unelman biisin keskiöön. Kun näistä asioista tekee biisin, ne alkavat jäsentyä uudella tavalla, ja saavat kiteytetyn helpommin lähestyttävän muodon. Voimabiisiä tehdessä tulee väkisinkin pohdittua ja jäsenneltyä itselle tärkeitä asioita. Asioita, jotka energisoivat, innostavat ja inspiroivat.

Musiikki toimii meille henkilökohtaisella tasolla hyvin monin eri tavoin. Musiikilla voidaan vaikuttaa positiivisesti suorituskykyyn ja luovuuteen, mutta onko se kuitenkin vielä kovin vajaasti käytetty työkalu ja voimavara työyhteisössä? Musiikki toimii erityisen hyvin välineenä vireystilan ylläpitämiseen, keskittymiseen, yhteishengen luomiseen, innostamiseen ja inspirointiin. Mutta mitä olisikin voima- tai unelmabiisi työyhteisössä? Millainen olisi sinun tiimisi arvoista tai visiosta kertova laulu? Millainen biisi kertoisi teidän tiiminne vahvuuksista ja voimavaroista? Millaisista asioista siinä laulettaisiin?

Millainen olisi biisi, joka saisi teidän työyhteisönne pääsemään voittajafiilikseen?

Novetoksella voimabiisit rakentaa Saana Karikumpu. Muutaman asiakkaamme kanssa olemme jo pilotoineet voimabiisien vaikutusta. Onko sinun tiimisi seuraava?

 

Kirjoittaja: Saana Karikumpu (ent. novetoslainen) 

New call-to-action

Blogiaiheet

näytä kaikki aihealueet