Jouluna virtaa jouluvirtaa! Entä sen jälkeen?

Harpoin alkuviikosta aamuhämärässä kohti linja-autoasemaa. Näin keskelle tietä hätävilkut päällä seisahtuneen pakettiauton. Vanhempi herra seisoi liikennevaloihin hyytyneen autonsa takana akkukaapelit kädessään. Viesti oli selvä - virtaa tarvitaan.

Marja Heinonen
Marja Heinonen
Julkaistu 22.12.2017

Harpoin alkuviikosta aamuhämärässä kohti linja-autoasemaa. Näin keskelle tietä hätävilkut päällä seisahtuneen pakettiauton. Vanhempi herra seisoi liikennevaloihin hyytyneen autonsa takana akkukaapelit kädessään. Viesti oli selvä - virtaa tarvitaan.

lumiukko_joulublogiin

Moni meistä on joulun kynnyksellä samankaltaisissa fiiliksissä. Tekisi mieli kaivaa henkiset akkukaapelit esille ja poimia jostain lisää virtaa. Vuoden pimein aika on käsillä, lunta tuntuu tulevan enemmän välillä tupaan kuin maisemaa valaisemaan ja työpaikalla on tarve saada maailma valmiiksi ennen vuodenvaihdetta. Ei ihme, jos piiputtaa.

Onneksi on joulu. Se antaa meille hetkeksi tilaisuuden hiljentää vauhtia, jopa pysähtyä. Ladata akkuja. Joulu on ajanjakso, jolloin kukaan ei vaadi meiltä työsuorituksia - paitsi ehkä me itse.

On paljon vaihtoehtoja singahtelulle ja sutimiselle. Hyvä kohta pysähtymisen aloittamiseen on digielämän rauhoittaminen: sulje läppäri, jätä sähköposti ja sosiaalinen media muutamaksi päiväksi elämään omaa elämäänsä ja unohda työjutut. Keskity kuusen tuoksuun, suklaan pehmeyteen, kirjan lumoon, sohvan kutsuun, luonnon rauhaan ja läheisten lämpöön. Ole tässä ja nyt. Kytke akkukaapelisi niihin bitittömiin virran lähteisiin, jotka lataavat sinua.

Sekä kehosi että mielesi arvostavat irti päästämistä ja vauhdin hidastamista. Aivotutkimus ja neurotieteet ovat avanneet kiehtovia näköaloja ihmisen mieleen. Tutkimusten mukaan tietokoneiden, älypuhelimien ja hakukoneiden käyttö stimuloi aivosoluissa muutoksia ja aivojen välittäjäaineiden vapautumista. Vähitellen syntyy uusia hermoratoja ja vanhoja heikkenee aivoissamme. Aivomme muokkautuvat sen mukaan, mihin käytämme niitä. Siksi on tärkeää välillä käyttää aivojaan ja kehoaan toisin.

Arvostettu amerikkalainen tietokirjailija Nicholas Carr on kuvannut, miten älylisistä teknologioista syntyneet “mielen työkalut” ovat vuosisatojen aikana muokanneet inhimillistä ajattelua. Teknologiat, joita käytämme informaation löytämiseen, säilömiseen ja jakamiseen kirjamellisesti rakentavat uudelleen aivojemme neuroverkkoja.

Otetaan esimerkiksi kirja. Tekstin ilmestyminen painettuna sivuille ei tarjoa sinulle mahdollisuutta ainoastaan lisätä tiedon määrää. Kirjat saavat myös oman mielesi liikkeeseen. Lukiessasi kirjaa mielesi tekee omia kytköksiään, päätelmiään ja luokittelujaan. Kun luet syvällisesti, ajattelet syvällisesti. Läsnäolo lataa akkujasi enemmän ja toisin kuin uskotkaan.

Omat akkusi latautuvat myös silloin, kun autat ihmisiä ympärilläsi täydentämään heidän omia energiavarastojaan. Myötätuntoa paljon tutkinut Helsingin yliopiston kirkkososiologian professori Anne Birgitta Pessi sanoo, että hyvän tekeminen toisille on yksi ihmisen syvimmistä tyydytyksen lähteistä. Tunnettu amerikkalainen tietoisuustutkija Daniel Siegel on todennut, että aivot on rakennettu tuntemaan yhteyttä toisiinsa.

Joulu antaa meille loistavan aikaraon huomata ihmiset ympärillämme. On aikaa kuunnella ja kuulla. Vaihtaa kokemuksia ja tehdä asioita yhdessä. Koskea ja koskettaa.

Entä miten kävi autolle risteyksessä? Muutama kanssa-autoilija koukkasi joulupukin hahmoisen miehen (ehkäpä olikin…) ohitse toista kaistaa pitkin ja kiihdytti omiin menoihinsa. Mutta jo kolmas auto, tummansininen pakettiauto, pysähtyi ja sen kuski veivasi ikkunan alas.

Apua löytyi, kun viesti oli riittävän selvä.

Joulu on antamisen ja saamisen aikaa. Joulu on poikkeuksellinen aika, jolloin maailma on pienen hetken valmis. Nautitaan siitä ja ladataan akkuja - omia ja toisten. Mutta pidetään hyvää yllä myös vuonna 2018 niin kotona kuin työpaikoilla.

Rauhallista Joulua kaikille!

New call-to-action

Blogiaiheet

näytä kaikki aihealueet