Facebook on hirviö - työpaikallakin?

Facebook ja koko sosiaalinen media ei ole enää pelkästään siunaus todennäköisesti sinullekaan. Siitä on tullut monelle aikasyöppö ja riesa sekä kotona että työpaikalla. Töissä se vie aikaa oikeilta töiltä ja hyppäykset sosiaaliseen mediaan kesken...

Marja Heinonen
Marja Heinonen
Julkaistu 04.01.2018
social-media-488886_1280

Facebook ja koko sosiaalinen media ei ole enää pelkästään siunaus todennäköisesti sinullekaan. Siitä on tullut monelle aikasyöppö ja riesa sekä kotona että työpaikalla. Töissä se vie aikaa oikeilta töiltä ja hyppäykset sosiaaliseen mediaan kesken työrupeaman hidastavat kiinnipääsyä takaisin työtehtäviin enemmän kuin kuvitteletkaan. Koska aivot pystyvät prosessoimaan vain yhden asian kerrallaan, keskeytyksen jälkeen vaativaan tehtävään uppoutuminen uudestaan kestää jopa 10-15 minuuttia. Multitaskaus on harhaa.

Monet asiantuntijat ovat jo pitkään varoitelleet someen sisältyvistä uhista. Vuonna 2018 joukkoon liittyi yhä useampi vaikutusvaltainen hahmo merkittävien someyritysten sisältä. Ihmiset, jotka itse ovat olleet luomassa Facebookin kaltaisia jättejä, puhuvat nyt vakavissaan sen mukanaan tuomista vaaroista. Facebookin perustajiin kuuluva Sean Parker on nimennyt julkisesti Facebookin hirviöksi ja kertonut, miten se tietoisesti luotiin ahmimaan ihmisten aikaa. Tässä käytettiin hyödyksi tietoa mielihyvähormonin eli dopamiinin vaikutuksista ihmisaivoihin. Jokainen tykkäys tai muu huomionosoitus antaa dopamiinisuihkeen aivoillesi ja mielihyvän tunne saa sinut odottamaan jo seuraavaa kertaa.

“Ei yhteiskunnallista keskustelua, ei yhteistyötä. Väärää informaatiota. Valetotuuksia” , tykitti puolestaan marraskuussa Chamath Palihapitiya, joka kuului Facebookin johtoon vuosina 2007-11.

Sosiaalisen median vaikutukset - hyvät ja huonot - ihmismieleen, työntekoon ja johtamiseen ovat toki hämärän peitossa. Matka tähänkin asti on ollut yllätyksiä täynnä. Mutta se on varmaa, että näitä palveluja tuottavat yritykset eivät estä sinua tai alaisiasi roikkumasta palvelujen parissa. Sinulla on vastuu omasta ajankäytöstäsi ja itsesi johtamisesta. Esimiesasemassa ollessasi vastaat myös siitä, että osaat viisaasti auttaa toisia some-viidakossa selviämisessä.

Kirjoitin some-gurujen huolista Näkökulmakirjoituksen "Asiantuntijat arvioivat: Facebook on hirviö, ja internet tekee meistä pannukakkuja" Aamulehteen 30.12.2017 . Löydät koko jutun täältä.

New call-to-action

Blogiaiheet

näytä kaikki aihealueet