Skip to content
Menu
close-icon-lq

Haastavassa joukossa viisaus tiivistyy

Kumpi tiivistyy, tyhmyys vai viisaus?

On sanottu, että ”joukossa tyhmyys tiivistyy”. Sanonta pitää paikkansa urautuneissa ryhmissä, joissa kaikki ajattelevat samalla tavalla. ”Näin on ennenkin tehty” tai ”näin kuuluu tehdä” -tyyppiset ajatukset ovat kuolevan ryhmän ääneen lausumattomia mottoja.

Onneksi on ryhmiä, joiden tunnus voisi kuulua: ”Joukossa viisaus tiivistyy”. Jokaisen viisaan päätöksen ja huikean saavutuksen takana on ryhmä, joka näkee uusia mahdollisuuksia siinä, missä muut juuttuvat tuttuun ja turvalliseen. Näissä ryhmissä on sekä uusiksi ajattelijoita, jotka haastavat vakiintuneet kuviot, että johtajia, jotka haluavat tulla haastetuiksi.

Parhaat haastajat osaavat poimia toisten ideoista parhaat argumentit – ajatusten orastavat siemenetkin. He osaavat kasvattaa ja kehittää niitä yhdessä niin, että niistä kasvaa toimivia ideoita.

Yhdysvallat lähetti ihmisen kuuhun, koska presidentti John F. Kennedy haastoi heidät, jotka pitivät tehtävää mahdottomana. Tai ainakin hän otti vakavasti ne, jotka haastoivat hänen omat vanhat uskomuksensa.

Positiivinen haastaminen on taitolaji

On aika nostaa haastaminen kunniaan. Tilikauden lopussa organisaation johdon pitäisi palkita yksilöt, jotka ovat rohkeimmin haastaneet vanhat ajatusluutumat ja esittäneet vanhoille kaavoille vaihtoehtoja.

Heidän tyypillisiä puheenvuorojaan ovat esimerkiksi: ”Mitä jos tehtäisiinkin juttu täysin päinvastoin?”, ”Entä jos tuplataan tavoite?”, ”Mietitään hetki, teemmekö tämän näin vain siksi, että olemme ennenkin toimineet näin?” tai ”Kuvitellaanpa tilanne, jossa keskitymme vain yhteen asiaan.”

Tilanteessa, jossa mopo on karkaamassa käsistä tai ollaan tekemässä eettinen hasardi, haastajan kysymykset voisivat kuulua: ”Olemmeko jo miettineet kaikki mahdolliset seuraukset?” tai ”Jos asia tulee julki, olemmeko valmiit näkemään tämän Iltalehden lööpissä?”

Haasteen vastaanottaminen on taitolaji

Haastaja on helppo vaientaa. Hänet voi leimata häiriköksi tai utopistiksi. Historian kulussa lukemattomat rohkeat ideat on yritetty ampua tylysti alas. Auton ei uskottu ikinä korvaavan hevosia, lentämistä pidettiin haihatteluna ja kirjoitustaidon ajateltiin kuuluvan vain valitulle eliitille.

Jotkut johtajat ja asiantuntijat ympäröivät itsensä status quo -miehillä ja -naisilla. Näiden tehtävä on taputtaa, nyökytellä ja hymistellä. Johtaja elää harhakuvitelmassa, että hän tietää ratkaisut organisaation kaikkiin kysymyksiin.

Parhaat johtajat haluavat ympärilleen haastajia, joilla on kyky ajatella rohkeasti ja tarvittaessa myös kyseenalaistaa. He ovat valmiit tarkistamaan ajatuksiaan ja muuttamaan niitä. Heidän puheeseensa mahtuu lause: ”Olin vanhojen tottumusteni vanki” tai ”Kiitos ideoistasi. Otan ne todesta.”

Uskalla siis haastaa. Uskalla tulla haastetuksi. Voit aloittaa haastamalla itsesi.

Lisää haastamisesta voit lukea blogista Esimies, haasta itsesi ja alaisesi. Lataamalla uuden oppaamme haastat itsesi toimimaan rohkeasti ja eettisesti.

 

Tilaa blogimme