Skip to content

Ajokoira, vainukoira vai sielukas ihminen?

koira

Monitasoinen keskustelu johtajuudesta ja hyvän johtajan ominaisuuksista on sisältänyt myös pohdintaa johtajiksi nimitettävien ulkonäöstä, tyylistä, pukeutumisesta ja elämäntavoista. Parasta olisi jos he olisivat ajokoiran oloisia. Siis mitä…?

Symbolinen kieli on joskus oivaltavaa ja näkökulmia avaavaa. Johtajia voi siis kuvata vaikkapa koiratyyppeinä. Onko niin, että vainukoira kuvaisi hyvin organisaation intuitiivista tiennäyttäjää? Sitä joka haistelee hyvin ne kuuluisat heikot signaalit ajassa. Eräs trendi taitaa olla sen kysyminen, millaisen vaikutelman annan itsestäni.

Äskettäin ilmestynyt kirja Palvelukseen halutaan ajokoira: johtajan ulkonäkö ja esiintyminen nostaa malliksi nuorekkaan, sopusuhtaisen ja atleettisen ihmisen, joka liikkuu aktiivisesti, syö viisaasti ja nukkuu hyvin. ”Ajokoiralta näyttävän johtajan uskotaan viestivän terveestä ja kurinalaisesta elämäntavasta.”

Lukijan tehtävänä on käydä omaa sisäistä keskustelua hyvän kirjan kanssa. Mitä tämä tarkoittaa minulle? Mitä tästä sovellan itseeni, mitä voin oppia, mikä ei puhuttele, minkä torjun? Olen itsekseni jo pidempään pohtinut sitä, miksi hyvän vaikutelman antamisen sanotaan olevan niin tärkeää. Eikö kestävä vaikutus ole sittenkin paljon mielekkäämpi tavoite? Puhutaan hyvän ensivaikutelman antamisesta. Ensimmäiset viisi sekuntia ratkaisevat rekrytointihetkessä tai myyntitilanteessa.

Minä väitän vastaan.

Mielessäni on nyt useampi henkilö, joiden kohdalla on käynyt niin, että saamani ensivaikutelma heistä on ollut vaisu, jopa huono. Ajan mittaan he ovat kuitenkin osoittautuneet oivallisiksi ihmisiksi, työntekijöiksi, johtajiksi. Ja päinvastoin: loistavan ihmisten hurmaajan, karismaattisen vaikutelman antavan superihmisen pitkäkestoinen vaikutus on joskus ollut hyvinkin arveluttava, jopa tuhoisa.

Kiiltävät laatukengät tai Pariisista ostettu kallis huivi voivat kertoa huippulaatuun panostavasta uuden sukupolven johtajasta tai jostakin muusta. Kuluneet vanhat kengät tai epämuodikas jakkupuku voivat kertoa ihmisestä, joka ei välitä kovinkaan paljon ulkonäöstään. Ehkä he ovat laaduttomia myös työasioissaan tai sitten he keskittyvät aivan johonkin muuhun kuin vaikutelman antamiseen.

Elämä on pikkuhiljaa opettanut asioita. Kuten sen, että haluan katsoa ihmistä silmiin ja hakea hänestä sielua ja henkeä. Sielukkuus ja henkevyys on se ensivaikutelma ja kestovaikutus, jota haluan nähdä. Pullea vatsa tai huono ryhti eivät kerro lopullista totuutta lahjakkuudesta. Karismaattisuus-sanan alkujuuret ovat kreikan kielessä, jossa ydinsana tarkoitti (jumalilta saatua hengellistä) armolahjaa. Hyvä johtaja on armolahja organisaatiolleen. Sielukas ihminen, vaikka ei olekaan ajokoira.

Jatka lukemista aiheesta ja katso, mitä "Johdon opas parempaan päätöksentekoon" tarjoaa sinulle johtajana.

Tilaa blogimme